İnstagram Pinterest Twitter VFSP - YouTube Facebook
Vize ve Final Soruları / Celal Bayar Üniversitesi / Karşılaştırmalı Kamu Yönetimi Dersi
0


Fransız anayasasının 20. Maddesi, ulusal ölçekte politikaları belirleme, yönlendirme yetkisini hükümete vermiştir.
Anglosakson ülkelerde görülen çoğulculuk ve yürütme ırkına sınır getirme, Fransız siyasi kültürünün geleneksel bir unsuru değildir. Fransa’nın merkeziyetçi yönetimine sahip bir ulus olduğu ve yerel yönetim kurumlarının bunun içinde ikincil konumda olduğu kabul edilmektedir. 1958 Fransız Anayasası güçlü bir yürütme ile demokratik kontrol arasında denge kurmaya çalışmıştır. Anayasa parlamenter hükümet biçiminden yürütmenin özellikle de 7 sene de bir ülke çapında doğrudan seçimle iş başına gelen Cumhurbaşkanının ağır bastığı güç dengesine dayalı politik sistemi belirlemiştir. Cumhurbaşkanı başbakanı seçme ve parlamentoyu fesh etme yetkisine sahiptir.
Fransa’nın yerel yönetim yapılarına baktığımız zaman karşımıza bölge, il ve belediyeler çıkar. Bunlar merkezi yani anakara Fransa’da ve denizaşırı topraklarında da aynı sistemle devam etmekte. Bölge yapılanmaları yeni bir birim olmakla beraber reformun en önemli ayağını oluşturmaktadır. Belediyeler ise belki Fransa’nın en eski yönetim birimleridir. O yüzden sayıları Avrupa ölçeğine göre bile çok fazladır. Bunda birazda belediye oluşumu için nüfuz kriteri kısıtlaması getirilmemiş olmasının da rolü vardır.
Fransa her ne kadar kendi iç hassasiyetlerini korusa da AB üyeliği sonucu olarak ve de yerelleşme hareketlerinin getirdiği değişikliklerin etkisiyle reformlarda devam etmektedir. 
7-ABD yürütme organının unsurlarını tarif ediniz.
Yürütme: Yürütmenin başında Başkan vardır. Başkanın başlıca görevleri şunlardır; Yüksek Mahkeme yargıçlarını atamak, Senato tarafından onaylanan Bakanları atamak, orduya başkomutanlık yapmak, Kongre’den geçen yasaları gerektiğinde veto etmek. Uluslararası anlaşmalar Senato tarafından onaylanmalıdır. ABD’de 15 tane Bakanlık vardır. Her bakanlık Senato’nun onayı alındıktan sonra Başkan tarafından atanan bir bakan tarafından yönetilmektedir.
8-ABD eyaletlerini yasama, yürütme ve yargı yapılanması hakkında bilgi veriniz.
ABD’nin yönetim yapısı “Anayasal Federal Cumhuriyet” olarak adlandırılabilir. Yasama, yürütme ve yargı organları arasındaki güçler dengesi (check and balance) sistemini belirlemiştir. Yüksek Mahkeme’nin yargıçları Senato onayı ile Başkan tarafından atanır. Yargı, Kongre’den geçip Başkanın imzaladığı yasaları Anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle feshedebilir.
Anayasa yalnızca federal hükümetin yapısı ve yetkilerini belirlemez, aynı zamanda eyalet hükümetinin genel koşullarını da düzenler. Ayrıca, her eyaletin, eyalet içindeki yerel yönetimleri de kapsayan bir anayasası vardır. Yerel yönetimler arasında belediye, il, kasaba, okul bölgesi ve bölgedeki doğal kaynaklar ile ulaşım ağları gibi konuların yönetiminden sorumlu özel amaçlı bölge yönetimleri yer alır.
9-ABD’de genel amaçlı yerel yönetim lerin türlerinden birini açıklayınız.
İl Yerel Yönetimi (County) ABD yerel yönetim sisteminde eyaletler İl (County) yerel yönetim birimlerine bölünmüştür. County’lerde genellikle seçimle oluşan bir Yönetim Kurulu veya Komisyon bulunur. Şerif, yargıç, mali işler sekreteri seçimle işbaşına gelmektedir. Kırsal kesimlere önemli hizmetler il (county) yönetimleri tarafından götürülür. County’lerin genellikle hem Eyaletin alt bir yönetim birimi hem de bir yerel yönetim birimi gibi ikili görevleri bulunmaktadır. Bu açıdan birçok county’nin, genel hükümet görevleri, mahkemeler, hapishaneler, yasaların uygulanması, hastaneler, havaalanları ile ilgili görevleri de bulunmaktadır.
10-ABD’de özel amaçlı yerel yönetimleri açıklayınız.
Belirli bölgeleri kapsayan ve etkinliğin en iyi biçimde yerine getirilebileceği havaalanları, su ve doğal kaynakları koruma, sivrisinekle mücadele, yangına karşı önlem alma, su tedarik etme, acil hizmetler ve kent içi ulaşım gibi bazı görevleri yerine getirmek için Özel Yönetim Bölgeleri oluşturulmuştur. New York Liman İşletmesi örnektir. Önemli bir özellik olarak, Özel Yönetim Bölgeleri eyalet yönetimleri, yerel yönetimler, doğrudan halk girişimi veya referandum yoluyla kurulabilmektedir



Celal Bayar Üniversitesi

Bu Sayfayı Arkadaşlarınla Paylaşmak İster misin ?
GERİ DÖN




İsim:*
E-Mail:
Güvenlik: *