İnstagram Pinterest Twitter VFSP - YouTube Facebook
Vize ve Final Soruları / Celal Bayar Üniversitesi / Karşılaştırmalı Kamu Yönetimi Dersi
0

Karşılaştırmalı Kamu Yönetimi Final Soruları

KARŞILAŞTIRMALI KAMU YÖNETİMİ
2016-2017 BAHAR YARIYILI FİNAL SORU ve CEVAPLARI
Doç. Dr. Fatih DEMİR
1-Almanya’nın yürütme organı hakkında bilgi veriniz.
Yürütme: Federal Almanya Cumhuriyeti’nde yürütme iki başlıdır. Devletin başında siyasal sorumluluğu olmayan Cumhurbaşkanı bulunur. Onun yanında Federal Meclis’e karşı sorumlu olarak siyasi iktidar olan Federal Hükümet bulunur. Federal Almanya Cumhuriyeti’nin devlet başkanı, Federal Cumhurbaşkanı’dır. Cumhurbaşkanı, Federal Meclis üyeleri ve eyalet meclisleri üyelerinden oluşan Federal Kurultay tarafından 5 yıl için seçilir.
Federal Hükümet, Federal Başbakan ve Federal Bakanlardan oluşur. Federal Başbakan, Federal Cumhurbaşkanının önerisi üzerine, Federal Meclis tarafından seçilir ve Federal Cumhurbaşkanınca atanır. Federal Bakanlar, Federal Başbakanın önerisi üzerine, Federal Cumhurbaşkanınca atanırlar. Federal Başbakan ayrıca bakanlıkların sayılarını ve sorumluluklarını da belirler.
2-Almanya’da yerel yönetimlerin türlerini belirterek açıklayınız.
Almanya’da yerel hükümet görevleri, bölge yönetimleri ile ilçeler arasında paylaştırılmıştır. İlçeler tarafından yerine getirilemeyen görevler, bölge yönetimlerince desteklenir. Bölge yönetimlerinin görevleri; merkezi birimler arasında eşgüdümü sağlamak, alt birimler ile yerinden yönetim birimlerinin denetimini yapmaktır. Bölge yönetim başkanı, eyalet içişleri bakanının önerisi ile eyalet başkanı tarafından atanır. Almanya’da iki temel yerel yönetim birimi vardır; ilçeler ve belediyeler.
Bazı eyaletlerde yerel yönetimler, üçüncü yerel yönetim basamağı olarak adlandırılabilecek, belli bir amacı gerçekleştirmek doğrultusunda birlikler oluşturabilirler. Gerçekleştirmek istedikleri amaca bağlı olarak bu birlikler, federal düzeyde, merkezi olarak örgütlenebilirler. Bu örgütlerin, Avrupa düzeyinde karar alma süreçlerine önemli rolleri vardır
3-Almanya’da kamu personelinin yapısı ve yönetim birimlerine dağılımını belirterek yorumlayınız.
Almanya’da memurluk oldukça saygın ve güven duyulan bir konuma sahiptir. Memurluk bir statü görevidir. Prensip olarak devlet gücü kullanmayı içeren görevleri üstlenmektedirler. Memurluk yaşam boyu, sınırlı bir süre, deneme süresi ve geçici bir süre ile atanabilir.
Bir memurun statüsünün oluşması ve bu statünün değişmesi için bir atama belgesi gereklidir. Bir memurun statüsü, memuriyetten çıkma, resmi hakların kaybı, disiplin mahkemesi kararı ile görevden alınma, emeklilik ve ölüm durumlarında sona erer. 
Almanya’da kamu personeli arasında sözleşmeli ve işçi olarak çalışanlar grubu olarak çoğunluktadır. Bu grup içinde sözleşmeli olarak bürolarda görev yapanlar, beden işçileri ve stajyerler bulunmaktadır. Bürolarda görev yapan sözleşmeliler ve işçiler arasında yasal bir tanımlama yoktur. İkisi arasındaki temel ayrım, genel olarak tabi oldukları emeklilik sigortası türüne dayandırılır. Sözleşmeliler “Ofis çalışanları Sigorta Yasasına” tabidir.
Sözleşmelilerin maaşları 15 ödeme derecesine göre kategorize edilmiş bir sistemde belirlenmektedir. Çalışanın iş tanımı ile doğrudan bağlı bir sistem oluşturulmuştur.
İşçiler, kıdeme dayalı artış puanları olan 9 ödeme derecesine göre maaşlarını almaktadır.
Her iki grubun mensubu çalışanların istihdam ile ilgili anlaşmazlıklarında “iş mahkemeleri” yetkilidir.
4-Fransa’da cumhurbaşkanı ile hükümet ilişkilerini tanımlayarak yorumlayınız.
AB, NATO, BM, G20, G8 gibi uluslar üstü oluşumlarda ilk sıralarda yer alan Fransa; başkanlık ve parlamenter düzen arasında bir cumhuriyettir.
Deniz aşırı bölgeleri ile birlikte 65 milyon nüfusa sahiptir.
5 tanesi denizaşırı olmak üzere 27 bölge yönetimi vardır.
Ayrıca Fransa’ya bağlı deniz aşırı ülkeler bulunmaktadır.
Parlamenter bir demokrasi olan Fransa’da asıl yetki devlet başkanının elindedir.
Bu sistem yarı başkanlık veya ölçülü Parlamentarizm olarak adlandırılabilir.
Yasama iki kademeli meclis tarafından gerçekleştirilir. Senato ve millet meclisi
Fransa’da güçlü bir merkezi yönetim ve bazı yetkilerle birlikte idari ve mali özerkliğe sahip, seçilmiş yerel yönetimler vardır.
Devlet yönetimleri taşrada beş düzeyli olarak örgütlenmiştir. Bölgeler, iller, ilçeler, kanton ve belediyeler olmak üzere iller ve belediyeler geçmişten bu yana yerel yönetim birimleridir.
1982 yılına kadar merkeziyetçi bir yapıya sahip olan Fransa’da, 1982 reformu ile birlikte yerinden yönetime doğru bir geçiş yaşanmıştır.
Fransa yerel yönetimleri, genel olarak belediyeler, iller ve bölgeler olmak üzere üçlü bir yapıdadır.
Ülke 101 il (CIA 2012) ve 36779 belediyeden oluşur.
Belediyelerin çoğu Güney Avrupa modeline yatkın olarak ortalama 1600 nüfusa sahip güçsüz belediyelerdir.
Bu nedenle belediyeler birlikleri kurarak hizmetlerin kalitesini arttırmaya çalışmaktadırlar.
Bölgeler 1972’de tüzel kişilik kazanmış ve 1986 sonrasında da seçimler iş başına gelen temsilcilerden oluşan karar ve yürütme organlarına kavuşmuştur.
Son dönemde yaşanan yerelleşme baskısı ile merkezden bölgelere yetki aktarımı yapıldığı bilinmektedir.
Fransa’da yerel yönetim sistemine bakıldığında, birçok araştırmacı, bu sistemin Napoleon Bonaparte tarafından başlatılan 1789 ve 1815 reformlarınca şekillendiği kabul edilmektedir.
Fransa’da il yerel yönetimleri ve Belediye yerel yönetimi 18. Yy. Bonaparte tarafından yapılandırılmıştır.
5-Fransa’nın yerel yönetim sistemini tanımlayınız ve yorumlayınız.
Fransa; başkanlık ve parlamenter düzen arasında bir cumhuriyettir. Fransa’da diğer parlamenter demokrasilerden farklı olarak asıl yetki devlet başkanının elindedir. Yasama iki kademeli meclis tarafından gerçekleştirilir: Senato ve Millet Meclisi. Senato, millet meclisi ve bölgesel yönetimlerin temsilcilerinden oluşur. Fransa’da güçlü bir merkezi yönetim ve bazı yetkilerle birlikte idari ve mali özerkliğe sahip, seçilmiş yerel yönetimler vardır.
Devlet yönetimi taşrada 5 düzeyli olarak örgütlenmiştir:
Bölgeler, iller, ilçeler, kantonlar ve belediyeler. Fransa’da il yerel yönetimi ve belediye yerel yönetimi 18. yy’da Bonaparte tarafından yapılandırılmıştır.
Fransa yerel yönetimleri, genel olarak, belediyeler, iller ve bölgeler olmak üzere 3 lü bir yapıdadır.
Fransa’da belediyeler, meclis ve meclisin seçtiği bir başkan tarafından yönetilir. İl hem merkezi hem de yerel yönetim birimidir. İlde seçilen bir meclis ve meclisin seçtiği bir başkan ve encümen, il özel idaresi gibi çalışır.
Valinin yetkileri meclis başkanına aktarılmıştır. Bir diğer yerel yönetim ise bölgelerdir. Yine seçilmiş bir meclisi, meclisin seçtiği başkanı ve encümeni vardır.
Fransa’da yerel yönetim gelirlerinin %30-40 kadarı vergilerden, %30 kadarı devlet yardımlarından gelmektedir. Geriye kalan kaynak ise borçlanma ve yerel gelirlerden elde edilir
6-Fransa’da merkezi devlet hizmetleri ve yetki genişliğine konu olan devlet hizmetlerini açıklayınız; bunların ülkenin toprak yönetimi ile ilişkisini tarif ediniz.
Fransız devletinin yapısı, birinci ve beşinci cumhuriyet arasında çok sayıda değişiklik yaşanmasına karşı “yönetim kültürü” esasta aynı kalmıştır. Gerek sol, gerekse sağ partilerce başarılı reform gelişmeleri yapılmakla birlikte, bu girişimler ulus-devlet konusundaki geniş bir uzlaşma çerçevesinde gerçekleştirilmiştir.
Fransa üniter bir devlettir. Georges Boundeau’nun tanımıyla “üniter devlet” sadece tek bir siyasal ve yönetsel güçlü merkezi olan devlettir. Siyasal iktidar, tüm işler ve yetkiler ile devlet tüzel kişiliğinde toplanmıştır. Onun egemenliği altında olan tüm bireyler tek ve aynı yetkiye uyarlar, aynı anayasal rejim altında yaşarlar, aynı rejim tarafından yönetilirler. Yerelleşme, yasa koruyucu tarafından serbest yönetim ilkesi çerçevesinde önceden belirlenmiş olan yetkilerin yerel yönetimlere devrini ifade eder.
2 Mart 1982 tarihli belediyelerin, illerin, bölgelerin hak ve özgürlüklerine ilişkin yasa, yerel yönetimler üzerinde valinin sahip olduğu vesayet yetkilerini kaldırmış; bölge yönetimini yerel yönetim gücünü genel meclise vermiştir. Bu tarihten sonra çıkarılan yasalarla iller ve yerel yönetimler lehine birçok yetki devri gerçekleştirilmiştir. Yetki genişliği ise, yetkilerin devlet içinde yeniden dağıtımını ifade eder.


Sonraki Sayfaya Geçiniz


Bu Sayfayı Arkadaşlarınla Paylaşmak İster misin ?
GERİ DÖN




İsim:*
E-Mail:
Güvenlik: *